dinsdag 7 oktober 2008

Individuele opdracht week 6 Jeroen

De Wii is de spelcomputer van Nintendo die eerder bekend stond onder de codenaam Nintendo Revolution. De Wii is de opvolger van de Nintendo GameCube.
Het meest opvallende en bekendste element aan de nieuwe spelcomputer van Nintendo is volgens velen de controller (de hardware die men in de hand heeft om spellen te besturen), de zogenaamde “Wii-mote”. Op 16 september 2005 werd de controller van de Wii in Japan onthuld, die lijkt op een afstandsbediening, maar toch heel andere functies heeft.
De afstandsbediening is dé USP (Unique selling proposition) van het apparaat. De afstandsbediening is namelijk bewegings- en positiegevoelig. Hierdoor is het mogelijk games te spelen door bewegingen te maken. Dit is een revolutionair en nooit vertoont concept, en dat is dan ook 1 van de redenen van het grote succes van de spelcomputer.


Het apparaat werd op 8 december 2006 in Europa gelanceerd, maar het creëren van een grote vraag was al lang daarvoor ingezet. In het jaar ervoor liet Nintendo op grote ‘game-beurzen’ al enkele mogelijkheden van het nieuwe apparaat aan het grote publiek zien. Mede hierdoor werd een enorme hype gecreëerd. Iedereen keek ernaar uit zelf te kunnen tennissen of bowlen met de speciale afstandsbediening van nintendo.
Met de lancering van de Wii sprak nintendo een zeer groot publiek aan. Niet alleen kinderen waren benieuwd naar de console, ook ouders leek het leuk om virtueel een balletje te slaan tegen bijvoorbeeld hun kinderen. Zelfs mensen met veel overgewicht zagen in de Wii een ideaal middel om door de beweging af te kunnen vallen, en tegelijkertijd plezier te kunnen maken. Nintendo heeft zijn nieuwe product dus ook perfect gepositioneerd, en mede daarom werden bij de lancering van de wii vele records gebroken. Inmiddels zijn er ongeveer 12 miljoen exemplaren verkocht.


maandag 6 oktober 2008

Individuele opdracht week 6 Serena

Wuppies

Als goede conceptlancering heb ik gekozen voor de Wuppie campagne van Albert Heijn.
In juni 2006 startte supermarktketen Albert Heijn
een actie met Wuppies naar aanleiding van de oranjegekte rond het WK voetbal. Het bedrijf liet 15 miljoen Wuppies produceren (in de kleuren rood, wit, blauw en oranje), die onder het motto "Wup Holland Wup" aan haar klanten werden uitgedeeld bij een besteding van 15 euro aan boodschappen. De oplage van de oranje Wuppies telde 7,5 miljoen oranje exemplaren; van elke andere kleur waren 2,5 miljoen exemplaren geproduceerd. Aan de Wuppie vond men een lintje met een spaarpunt. Wanneer men 3 spaarpunten opplakte en inleverde, kreeg men tegen bijbetaling van €2,49 een grote, pluizige, oranje "Megawup". Van deze Megawuppen zouden er 700.000 geproduceerd zijn, die daarvoor vanuit China naar Nederland werden geëxporteerd.

De Wuppie-actie werd gepromoot met het voor deze gelegenheid geschreven 'Wuppie-lied' waarvan de tekst sloeg op het WK. Het lied, dat geschreven werd op de wijs van een oud club- of voetballiedje, werd in z'n geheel vertoond met videoclip in reclameblokken rondom de WK-wedstrijden. Het refrein bevat de pakkende zin 'Met een Wuppie Wuppie Wuppie winnen wij dat wereldcuppie, Ja we worden kampioen!'.
Ook op de website van Albert Heijn werd uitvoerig reclame gemaakt voor de Wuppies. Zo werd er een speciale Wuppie competitie uitgeschreven. Als je een foto maakte van de Wuppie, die op een speciale plaats is blijven plannen en deze foto inleverde bij een Albert Heijn filiaal dan werd er kans gemaakt op mooie prijzen.


Op 16 juni maakte Albert Heijn bekend dat de rage zo groot was dat de Wuppies zo goed als op waren. De actie werd voortgezet met plakplaatjes. Een Wuppie-plakplaatje verving de kleine Wuppie en een Wuppiestickervel verving de Mega Wup. De vraag naar de échte Wuppies, met name naar de Megawup, bleek echter zodanig groot dat mensen hun toevlucht zochten naar veilingsites, waar inmiddels vele Wuppies en Megawuppen voor flinke bedragen werden aangeboden. Volgens een inschatting van de website MarketingTribune, gepubliceerd in het vaktijdschrift "Distrifood" was het "uitverkocht raken" van de Wuppies echter een marketingtruc.


Al met al is gebleken dat dit een zeer goede concept lancering is geweest van Albert Heijn. De actie speelde in op de WK gekte, waardoor het goed aansloeg bij mensen. In de periode van het WK zijn de mensen zeer betrokken met Nederland. De Wuppies hebben hier goed op ingespeeld. Met name de lancering van de Wuppie is erg sterk geweest, waardoor de rage erg groot was.
Bron:

donderdag 2 oktober 2008

Individuele opdracht week 6 Kevin

Pokémon

Het kleine gele beestje waarvan niemand weet wat voor beest het nou daadwerkelijk is. Ash zijn baasje en zijn vrienden en de andere pokemon figuren die uit pokemonballen tevoorschijn komen. Het concept is geweldig en dat blijkt. Het heeft ondertussen heel de wereld veroverd. Vooral bij kinderen op de basisschool is het zeer geliefd. En niet 1 jaar maar al zeker 10 jaar.

Deze rage is 10 jaar geleden begonnen met kaarten op zakformaat. Op deze kaarten stonden de Pokémon afgebeeld en onderling kon je ruilen om je collectie compleet te maken. De ruilkaarten bestaan nog steeds en er zijn nu ook spelvarianten mee bedacht. De rage zette door toen er een tekenfilm serie uit kwam. Deze serie werd eerst uitgezonden in Japan. Toen bleek dat dit idee veel meer was, begonnen ze met uitzenden in Amerika en Europa.De tekenfilm serie volgt de avonturen van de jongen Ash Ketchum die Pokémon meester wil worden.Tijdens zijn reis om Pokémon te vangen en er mee te vechten, maakt hij vrienden en raakt verwikkeld in spannende avonturen. Al snel volgen de tekenfilms waarvan er al 7 verschenen zijn. Ook de nintendo spellen blijven niet achter. Waar er eerst 5 versies voor de nintendo gameboy verschenen zijn ligt er nu een spel voor de nieuwe nintendo Wii klaar.


Pokémon is een echte maxitrend aan het worden. Deze rage bestaat nu 10 jaar en nog steeds zijn mensen erg geïnteresseerd in de avonturen van de jongen Ash Ketchum.Wat begon met een ruilkaartenspel en is uitgegroeid tot s’werelds bekendste tekenfilm, mag een goed concept genoemd worden. Doordat het Japanse bedrijf nintendo goed heeft kunnen in schatten dat Pokémon ook in het buitenland zou aanslaan, hebben ze hiervan een echte rage kunnen maken. Alles wat met Pokémon te maken heeft slaat aan bij het publiek. Pokémon is dus een zeer goede conceptlancering geweest.


Bronnen:

Door Kevin Dijksman

woensdag 1 oktober 2008

Individuele opdracht week 6 Thomas

Conceptlancering goed

OV korting voor ex studenten
Het voorbeeld waar ik voor gekozen heb ik de OV voor afgestudeerde studenten. Dit is naar mijn idee een goede conceptlancering. Onder leiding van minister
Eurlings start het actieplan ‘Groei op het Spoor’. Eurlings heeft maar liefst 16 miljoen uitgetrokken voor dit nieuwe concept. Het doel is om ex studenten korting te geven wanneer ze met het openbaar vervoer reizen en niet gelijk voor een auto kiezen. Daarnaast moet dit concept ervoor zorgen dat het aantal treinreizigers met 5% per jaar groeit. Daarnaast krijgen ze kaartjes voor twee vrije reizen, kunnen ze twee maal gratis een OV-fiets lenen en twee keer gratis parkeren bij een NS-station. Het gaat om afgestudeerde mbo'ers, hbo'ers en universitaire studenten. Dit is een uitstekend concept wat landelijk veel bekendheid heeft doordat de politiek erbij betrokken is. Andere OV concepten zijn minder goed verlopen omdat de politiek hier geen invloed op had. 1 oktober 2008 is de eerste ov kaart voor ex-studenten uitgereikt. Het staat in kranten, komt op het nieuws en is overal terug te vinden op internetsites. Andere organisaties die het plan steunen zijn de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb)en NS.











Bron 1
Bron 2

Individuele opdracht week 6 Lois

Goede conceptlancering

“Ik Kies Bewust campagne”

Als goede conceptlancering heb ik gekozen voor de “Ik Kies Bewust campagne”.
In mei 2006 is de “Ik Kies Bewust campagne” van start gegaan in Nederland. Een unieke samenwerking tussen fabrikanten, retail organisaties en de Verenigde Nederlandse Cateringorganisaties. Bij deze campagne hoort een speciaal logo; het “Ik kies bewust” logo.
[1]

Het logo is terug te vinden op de voorkant van alle deelnemende verpakkingen. Het logo helpt consumenten een bewuste keuze te maken voor producten met een gezondere samenstelling. Het “Ik kies bewust” logo wordt ondersteund door wetenschappers en het Voedingscentrum.

Het logo wordt toegekend aan voedingsmiddelen die minder verzadigd vet, transvet, (toegevoegde) suikers en zout bevatten. Daarnaast wordt ook de aanwezigheid van noodzakelijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels meegewogen. De criteria zijn opgesteld door een onafhankelijke Wetenschappelijke Commissie en zijn gebaseerd op nationale en internationale aanbevelingen voor gezondere voeding.
[2]

Dat het Ik Kies Bewust logo een goede conceptlancering is, is terug te vinden in vele artikelen en recensies. Het aantal producten met het Ik kies bewust logo is in twee jaar tijd verachtvoudigd. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie sinds het tweejarig bestaan van het logo. Bij de lancering droegen 350 artikelen het keurmerk, dit aantal ligt nu al op 2700 artikelen. In juli 2008 roemde Minister Ab Klink van Volksgezondheid het Ik kies bewust logo. Hij hamerde erop dat voedselproducten doorgaan met hun inspanningen om de hoeveelheid zout en verzadigd vet te verlagen.
[3] Vele mensen verkiezen tegenwoordig producten met het logo boven producten zonder het logo. Het doel van deze campagne is dus zeker bereikt. Ik vind dit dan ook een goede conceptlancering!


[1] http://www.frieslandfoods.com/SiteCollectionImages/231x226%20Tekstpagina%20afb%20klein/Ik_Kies_Bewust_logo-klein.jpg
[2] http://www.stichtingikkiesbewust.nl/
[3] http://www.evmi.nl/nieuws/marketing-sales/5797/ik-kies-bewust-groeit-als-kool.html

Conceptlanceringen

Hieronder worden goede en foute conceptlanceringen weergeven. Individueel wordt per persoon 1 goede conceptlancering omschreven. Als groep hebben we 2 slechte conceptlanceringen omschreven.

Conceptlancering
Een conceptlancering is voor een organisatie en product ontzettend belangrijk om de doelgroep te kunnen benaderen. Het doel van een conceptlanc
ering is om je product om een aparte manier op de markt te brengen zodat je gelijk voorsprong hebt ten opzichte van de concurrerende organisaties of producten. Om dit zo succesvol te doen is er een aantal voorwaarden:
  • Plan moet afgestemd zijn op de juiste doelgroep;
  • Plan moet duidelijke doelstellingen hebben;
  • Het plan moet een goede creatieve strategie bevatten;
  • Het moet duidelijk zijn waar, wanneer en hoe er gecommuniceerd wordt;
  • En het plan moet aangeven hoe alles op elkaar is afgestemd.
Uiteraard zijn er legio voorbeelden te vinden hoe het niet, maar gelukkig ook hoe het wel moet. Sport 7 liet eind jaren 90 duidelijk zien hoe het niet moet. John de Mol probeerde het enkele jaren later met Talpa nog eens, tevergeefs ook dit concept flopte.

Slechte conceptlancering


1. Sport 7

John de Mol: ’Sport 7, we gaan iets nieuws doen’ In 1996 is de sportzender Sport 7 live gegaan. Sport 7
was een initiatief van de KNVB en een consortium dat bestond uit Endemol Sport, Philips, Nuon, ING Bank, Telegraaf holding, KPN en enkele andere kleine bedrijven. Sport 7 ging uit van loyaliteit van de kijken en dacht per kijker 2 gulden te kunnen opstrijken. Echter was dit niet het geval, wat al snel resulteerde in een enorme schuld. In enkele steden heeft het optreden van Sport 7 maar liefst 2 geduurd. Vooraf werd dit sportstation afgespiegeld als de toekomst van hoe sport in beeld gebracht zou worden. Vooral voetbalclubs stemden hun financiële huishouding op deze zender af en inkomsten werden al voor-gecalculeerd en in een aantal gevallen zelfs uitgegeven. Sport 7 heeft op een verkeerde manier geprobeerd de doelgroep te bereiken. Het falen in gebruik van mediatechnieken zorgde ervoor dat dit concept een flop werd. Uiteindelijk heeft Sport 7 nog geen 4 maanden het leven gezien. Zo werd Sport 7, Sport Even.


Terugblik Sport 7


2. Talpa
Om maar even in de tv industrie en John de Mol concepten te blijven, Talpa is natuurlijk ook een sch
itterend voorbeeld van hoe een conceptlancering fout kan gaan. Zonder dat de doelgroep goed uitgekiend was en niet op de hoogte was van het concept werd Talpa geïntroduceerd op de Nederlandse televisiemarkt. In het begin werd de kijker vooral nieuwsgierig gehouden over vage concepten zoals De Gouden Kooi, talkshows van zus Linda de Mol en de naam rondom de nieuwe zender. Was het nou Tien, Talpa of hoe ging het heten? Te weinig geïnteresseerde kijkers leidde vervolgens tot te weinig kijkcijfers en programma’s die ineens van de buis werden gehaald. De positionering was het grootste probleem van Talpa. Vooraf werd niet duidelijk gecommuniceerd wie Talpa was, waar het voor stond en wat de doelstellingen waren en hoe ze dit dachten te bereiken. Ook Talpa heeft niet lang het levenslicht gezien. 17 augustus 2007 nam Talpa/Tien afscheid met het programma ‘De laatste show’.


Talpa La
ncering















Ein
de Talpa











Jonh de Mol wordt belaagd nadat de stekker uit Talpa is gehaald. (Bron:weblogs2.nrc)