dinsdag 7 oktober 2008

Individuele opdracht week 6 Jeroen

De Wii is de spelcomputer van Nintendo die eerder bekend stond onder de codenaam Nintendo Revolution. De Wii is de opvolger van de Nintendo GameCube.
Het meest opvallende en bekendste element aan de nieuwe spelcomputer van Nintendo is volgens velen de controller (de hardware die men in de hand heeft om spellen te besturen), de zogenaamde “Wii-mote”. Op 16 september 2005 werd de controller van de Wii in Japan onthuld, die lijkt op een afstandsbediening, maar toch heel andere functies heeft.
De afstandsbediening is dé USP (Unique selling proposition) van het apparaat. De afstandsbediening is namelijk bewegings- en positiegevoelig. Hierdoor is het mogelijk games te spelen door bewegingen te maken. Dit is een revolutionair en nooit vertoont concept, en dat is dan ook 1 van de redenen van het grote succes van de spelcomputer.


Het apparaat werd op 8 december 2006 in Europa gelanceerd, maar het creëren van een grote vraag was al lang daarvoor ingezet. In het jaar ervoor liet Nintendo op grote ‘game-beurzen’ al enkele mogelijkheden van het nieuwe apparaat aan het grote publiek zien. Mede hierdoor werd een enorme hype gecreëerd. Iedereen keek ernaar uit zelf te kunnen tennissen of bowlen met de speciale afstandsbediening van nintendo.
Met de lancering van de Wii sprak nintendo een zeer groot publiek aan. Niet alleen kinderen waren benieuwd naar de console, ook ouders leek het leuk om virtueel een balletje te slaan tegen bijvoorbeeld hun kinderen. Zelfs mensen met veel overgewicht zagen in de Wii een ideaal middel om door de beweging af te kunnen vallen, en tegelijkertijd plezier te kunnen maken. Nintendo heeft zijn nieuwe product dus ook perfect gepositioneerd, en mede daarom werden bij de lancering van de wii vele records gebroken. Inmiddels zijn er ongeveer 12 miljoen exemplaren verkocht.


maandag 6 oktober 2008

Individuele opdracht week 6 Serena

Wuppies

Als goede conceptlancering heb ik gekozen voor de Wuppie campagne van Albert Heijn.
In juni 2006 startte supermarktketen Albert Heijn
een actie met Wuppies naar aanleiding van de oranjegekte rond het WK voetbal. Het bedrijf liet 15 miljoen Wuppies produceren (in de kleuren rood, wit, blauw en oranje), die onder het motto "Wup Holland Wup" aan haar klanten werden uitgedeeld bij een besteding van 15 euro aan boodschappen. De oplage van de oranje Wuppies telde 7,5 miljoen oranje exemplaren; van elke andere kleur waren 2,5 miljoen exemplaren geproduceerd. Aan de Wuppie vond men een lintje met een spaarpunt. Wanneer men 3 spaarpunten opplakte en inleverde, kreeg men tegen bijbetaling van €2,49 een grote, pluizige, oranje "Megawup". Van deze Megawuppen zouden er 700.000 geproduceerd zijn, die daarvoor vanuit China naar Nederland werden geëxporteerd.

De Wuppie-actie werd gepromoot met het voor deze gelegenheid geschreven 'Wuppie-lied' waarvan de tekst sloeg op het WK. Het lied, dat geschreven werd op de wijs van een oud club- of voetballiedje, werd in z'n geheel vertoond met videoclip in reclameblokken rondom de WK-wedstrijden. Het refrein bevat de pakkende zin 'Met een Wuppie Wuppie Wuppie winnen wij dat wereldcuppie, Ja we worden kampioen!'.
Ook op de website van Albert Heijn werd uitvoerig reclame gemaakt voor de Wuppies. Zo werd er een speciale Wuppie competitie uitgeschreven. Als je een foto maakte van de Wuppie, die op een speciale plaats is blijven plannen en deze foto inleverde bij een Albert Heijn filiaal dan werd er kans gemaakt op mooie prijzen.


Op 16 juni maakte Albert Heijn bekend dat de rage zo groot was dat de Wuppies zo goed als op waren. De actie werd voortgezet met plakplaatjes. Een Wuppie-plakplaatje verving de kleine Wuppie en een Wuppiestickervel verving de Mega Wup. De vraag naar de échte Wuppies, met name naar de Megawup, bleek echter zodanig groot dat mensen hun toevlucht zochten naar veilingsites, waar inmiddels vele Wuppies en Megawuppen voor flinke bedragen werden aangeboden. Volgens een inschatting van de website MarketingTribune, gepubliceerd in het vaktijdschrift "Distrifood" was het "uitverkocht raken" van de Wuppies echter een marketingtruc.


Al met al is gebleken dat dit een zeer goede concept lancering is geweest van Albert Heijn. De actie speelde in op de WK gekte, waardoor het goed aansloeg bij mensen. In de periode van het WK zijn de mensen zeer betrokken met Nederland. De Wuppies hebben hier goed op ingespeeld. Met name de lancering van de Wuppie is erg sterk geweest, waardoor de rage erg groot was.
Bron:

donderdag 2 oktober 2008

Individuele opdracht week 6 Kevin

Pokémon

Het kleine gele beestje waarvan niemand weet wat voor beest het nou daadwerkelijk is. Ash zijn baasje en zijn vrienden en de andere pokemon figuren die uit pokemonballen tevoorschijn komen. Het concept is geweldig en dat blijkt. Het heeft ondertussen heel de wereld veroverd. Vooral bij kinderen op de basisschool is het zeer geliefd. En niet 1 jaar maar al zeker 10 jaar.

Deze rage is 10 jaar geleden begonnen met kaarten op zakformaat. Op deze kaarten stonden de Pokémon afgebeeld en onderling kon je ruilen om je collectie compleet te maken. De ruilkaarten bestaan nog steeds en er zijn nu ook spelvarianten mee bedacht. De rage zette door toen er een tekenfilm serie uit kwam. Deze serie werd eerst uitgezonden in Japan. Toen bleek dat dit idee veel meer was, begonnen ze met uitzenden in Amerika en Europa.De tekenfilm serie volgt de avonturen van de jongen Ash Ketchum die Pokémon meester wil worden.Tijdens zijn reis om Pokémon te vangen en er mee te vechten, maakt hij vrienden en raakt verwikkeld in spannende avonturen. Al snel volgen de tekenfilms waarvan er al 7 verschenen zijn. Ook de nintendo spellen blijven niet achter. Waar er eerst 5 versies voor de nintendo gameboy verschenen zijn ligt er nu een spel voor de nieuwe nintendo Wii klaar.


Pokémon is een echte maxitrend aan het worden. Deze rage bestaat nu 10 jaar en nog steeds zijn mensen erg geïnteresseerd in de avonturen van de jongen Ash Ketchum.Wat begon met een ruilkaartenspel en is uitgegroeid tot s’werelds bekendste tekenfilm, mag een goed concept genoemd worden. Doordat het Japanse bedrijf nintendo goed heeft kunnen in schatten dat Pokémon ook in het buitenland zou aanslaan, hebben ze hiervan een echte rage kunnen maken. Alles wat met Pokémon te maken heeft slaat aan bij het publiek. Pokémon is dus een zeer goede conceptlancering geweest.


Bronnen:

Door Kevin Dijksman

woensdag 1 oktober 2008

Individuele opdracht week 6 Thomas

Conceptlancering goed

OV korting voor ex studenten
Het voorbeeld waar ik voor gekozen heb ik de OV voor afgestudeerde studenten. Dit is naar mijn idee een goede conceptlancering. Onder leiding van minister
Eurlings start het actieplan ‘Groei op het Spoor’. Eurlings heeft maar liefst 16 miljoen uitgetrokken voor dit nieuwe concept. Het doel is om ex studenten korting te geven wanneer ze met het openbaar vervoer reizen en niet gelijk voor een auto kiezen. Daarnaast moet dit concept ervoor zorgen dat het aantal treinreizigers met 5% per jaar groeit. Daarnaast krijgen ze kaartjes voor twee vrije reizen, kunnen ze twee maal gratis een OV-fiets lenen en twee keer gratis parkeren bij een NS-station. Het gaat om afgestudeerde mbo'ers, hbo'ers en universitaire studenten. Dit is een uitstekend concept wat landelijk veel bekendheid heeft doordat de politiek erbij betrokken is. Andere OV concepten zijn minder goed verlopen omdat de politiek hier geen invloed op had. 1 oktober 2008 is de eerste ov kaart voor ex-studenten uitgereikt. Het staat in kranten, komt op het nieuws en is overal terug te vinden op internetsites. Andere organisaties die het plan steunen zijn de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb)en NS.











Bron 1
Bron 2

Individuele opdracht week 6 Lois

Goede conceptlancering

“Ik Kies Bewust campagne”

Als goede conceptlancering heb ik gekozen voor de “Ik Kies Bewust campagne”.
In mei 2006 is de “Ik Kies Bewust campagne” van start gegaan in Nederland. Een unieke samenwerking tussen fabrikanten, retail organisaties en de Verenigde Nederlandse Cateringorganisaties. Bij deze campagne hoort een speciaal logo; het “Ik kies bewust” logo.
[1]

Het logo is terug te vinden op de voorkant van alle deelnemende verpakkingen. Het logo helpt consumenten een bewuste keuze te maken voor producten met een gezondere samenstelling. Het “Ik kies bewust” logo wordt ondersteund door wetenschappers en het Voedingscentrum.

Het logo wordt toegekend aan voedingsmiddelen die minder verzadigd vet, transvet, (toegevoegde) suikers en zout bevatten. Daarnaast wordt ook de aanwezigheid van noodzakelijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels meegewogen. De criteria zijn opgesteld door een onafhankelijke Wetenschappelijke Commissie en zijn gebaseerd op nationale en internationale aanbevelingen voor gezondere voeding.
[2]

Dat het Ik Kies Bewust logo een goede conceptlancering is, is terug te vinden in vele artikelen en recensies. Het aantal producten met het Ik kies bewust logo is in twee jaar tijd verachtvoudigd. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie sinds het tweejarig bestaan van het logo. Bij de lancering droegen 350 artikelen het keurmerk, dit aantal ligt nu al op 2700 artikelen. In juli 2008 roemde Minister Ab Klink van Volksgezondheid het Ik kies bewust logo. Hij hamerde erop dat voedselproducten doorgaan met hun inspanningen om de hoeveelheid zout en verzadigd vet te verlagen.
[3] Vele mensen verkiezen tegenwoordig producten met het logo boven producten zonder het logo. Het doel van deze campagne is dus zeker bereikt. Ik vind dit dan ook een goede conceptlancering!


[1] http://www.frieslandfoods.com/SiteCollectionImages/231x226%20Tekstpagina%20afb%20klein/Ik_Kies_Bewust_logo-klein.jpg
[2] http://www.stichtingikkiesbewust.nl/
[3] http://www.evmi.nl/nieuws/marketing-sales/5797/ik-kies-bewust-groeit-als-kool.html

Conceptlanceringen

Hieronder worden goede en foute conceptlanceringen weergeven. Individueel wordt per persoon 1 goede conceptlancering omschreven. Als groep hebben we 2 slechte conceptlanceringen omschreven.

Conceptlancering
Een conceptlancering is voor een organisatie en product ontzettend belangrijk om de doelgroep te kunnen benaderen. Het doel van een conceptlanc
ering is om je product om een aparte manier op de markt te brengen zodat je gelijk voorsprong hebt ten opzichte van de concurrerende organisaties of producten. Om dit zo succesvol te doen is er een aantal voorwaarden:
  • Plan moet afgestemd zijn op de juiste doelgroep;
  • Plan moet duidelijke doelstellingen hebben;
  • Het plan moet een goede creatieve strategie bevatten;
  • Het moet duidelijk zijn waar, wanneer en hoe er gecommuniceerd wordt;
  • En het plan moet aangeven hoe alles op elkaar is afgestemd.
Uiteraard zijn er legio voorbeelden te vinden hoe het niet, maar gelukkig ook hoe het wel moet. Sport 7 liet eind jaren 90 duidelijk zien hoe het niet moet. John de Mol probeerde het enkele jaren later met Talpa nog eens, tevergeefs ook dit concept flopte.

Slechte conceptlancering


1. Sport 7

John de Mol: ’Sport 7, we gaan iets nieuws doen’ In 1996 is de sportzender Sport 7 live gegaan. Sport 7
was een initiatief van de KNVB en een consortium dat bestond uit Endemol Sport, Philips, Nuon, ING Bank, Telegraaf holding, KPN en enkele andere kleine bedrijven. Sport 7 ging uit van loyaliteit van de kijken en dacht per kijker 2 gulden te kunnen opstrijken. Echter was dit niet het geval, wat al snel resulteerde in een enorme schuld. In enkele steden heeft het optreden van Sport 7 maar liefst 2 geduurd. Vooraf werd dit sportstation afgespiegeld als de toekomst van hoe sport in beeld gebracht zou worden. Vooral voetbalclubs stemden hun financiële huishouding op deze zender af en inkomsten werden al voor-gecalculeerd en in een aantal gevallen zelfs uitgegeven. Sport 7 heeft op een verkeerde manier geprobeerd de doelgroep te bereiken. Het falen in gebruik van mediatechnieken zorgde ervoor dat dit concept een flop werd. Uiteindelijk heeft Sport 7 nog geen 4 maanden het leven gezien. Zo werd Sport 7, Sport Even.


Terugblik Sport 7


2. Talpa
Om maar even in de tv industrie en John de Mol concepten te blijven, Talpa is natuurlijk ook een sch
itterend voorbeeld van hoe een conceptlancering fout kan gaan. Zonder dat de doelgroep goed uitgekiend was en niet op de hoogte was van het concept werd Talpa geïntroduceerd op de Nederlandse televisiemarkt. In het begin werd de kijker vooral nieuwsgierig gehouden over vage concepten zoals De Gouden Kooi, talkshows van zus Linda de Mol en de naam rondom de nieuwe zender. Was het nou Tien, Talpa of hoe ging het heten? Te weinig geïnteresseerde kijkers leidde vervolgens tot te weinig kijkcijfers en programma’s die ineens van de buis werden gehaald. De positionering was het grootste probleem van Talpa. Vooraf werd niet duidelijk gecommuniceerd wie Talpa was, waar het voor stond en wat de doelstellingen waren en hoe ze dit dachten te bereiken. Ook Talpa heeft niet lang het levenslicht gezien. 17 augustus 2007 nam Talpa/Tien afscheid met het programma ‘De laatste show’.


Talpa La
ncering















Ein
de Talpa











Jonh de Mol wordt belaagd nadat de stekker uit Talpa is gehaald. (Bron:weblogs2.nrc)

maandag 22 september 2008

Individuele opdracht Lois van der Vlugt

Twee goede concepten/microtrends

· Loungebanken voor in de tuin


Thuis, waar men zich vaak veilig voelt, wil men het gezellig maken. Tegenwoordig niet alleen meer binnen, maar ook buiten in de tuin. Een goed concept van dit moment zijn de loungebanken voor in de tuin. De gezelligheid en de geborgenheid wordt doorgetrokken tot in de tuin. “Living outside” is hier een toepasselijke kreet bij. Zachte kussens, grote banken, openhaarden, barbecues, behang, foto´s van dierbaren, kaarsen.. Alles wordt uit de kast gehaald om het buiten zo gezellig mogelijk te maken. Dit concept is zo goed aangeslagen dat niet alleen de tuinen van de Nederlandse gezinnen in rap tempo werden omgetoverd tot gezellige “huiskamers”, maar ook de Nederlandse terrassen werden in no-time omgetoverd tot loungeplekken. Alles draait hierbij om warmte en gezelligheid.

Ik vind dit concept een goed concept omdat bij vele huishoudens nu loungebanken in de tuin zijn te vinden. De behoefte aan gemak, comfort en gezelligheid wordt goed vervuld en doorgetrokken naar buiten. Er wordt gekeken naar de extra dimensie die wordt meegegeven. Er wordt tevens ingespeeld op de trend natuur en gezondheid. Mensen willen van de natuur, rust en ruimte genieten. En dat wordt door middel van dit concept er goed ingevuld. Zeer geslaagd dus!



http://www.loungebank.nl/bank101.jpg
http://www.tenso.nl/bank308.jpg
www.trendslator.nl

· FSC keurmerk
De laatste tijd is het aantal keurmerken flink toegenomen. Een keurmerk wil zeggen dat het product of de dienst voldoet aan een aantal voorschriften van de organisatie die het keurmerk verstrekt. Het staat voor een bepaalde kwaliteit, samenstelling of productiemethode, soms met extra aandacht voor het milieu en/of het welzijn van de dieren. De bedoeling is dat de consument het keurmerk in één oogopslag herkent en weet waarvoor het staat. Een goed voorbeeld van een geslaagd keurmerk is het FSC keurmerk.

FSC staat voor “de Forest, Stewardship Council” (Raad voor Goed Bosbeheer). Het FSC is een internationale organisatie, opgericht in 1993, die verantwoord bosbeheer stimuleert. FSC stelt wereldwijd standaarden voor bosbeheer op, met daaraan gekoppeld een keurmerk. Als boseigenaren zich aan de FSC standaarden houden kan hun bos worden gecertificeerd met het FSC keurmerk. Onafhankelijke controleurs zien toe op de naleving van de regels.


Dat het FSC keurmerk succesvol is, is te zien aan de volgende feiten:
- FSC wordt als enig keurmerksysteem gesteund door alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties in de wereld, vakbonden en het bedrijfsleven.
- Wereldwijd is ruim 109 miljoen hectare bos in 81 landen FSC-gecertificieerd.
- Van de Nederlandse bossen is op dit moment 150.000 hectare FSC-gecertificeerd. Dat is 42% van het totaal van 360.000 hectare bos in Nederland.
- Het marktaandeel van FSC-gecertificeerd hout in Nederland is gegroeid van 3% in 1999 tot 17% in 2007. De prognose is dat deze groei de komende jaren doorzet. Het doel voor 2008 is 25%.
- De spontane naamsbekendheid van FSC onder de Nederlandse bevolking is 21%. De geholpen bekendheid 69%. Daarmee is FSC het meest bekende houtkeurmerk van Nederland.
- In Nederland zetten 196 bedrijven en organisaties zich als deelnemer van FSC Nederland actief in voor het stimuleren van het gebruik van FSC-hout en papier.

Uit deze feiten blijkt dus wel dat het FSC keurmerk een geslaagd concept is, zowel in Nederland als in het buitenland. Alles draait om de behoefte aan natuur. Mensen willen bewuster bezig zijn met de natuur en het welzijn. Daarbij is dit FSC-keurmerk een goede stap. Een goed concept dus!






http://www.fscnl.org/nl/doc.phtml?p=FSC%20in%20cijfers

http://www.wwf.be/duurzaamhout/images/content/affiche.jpg
www.trendslator.nl

Een fout concept

Nespresso Aeroccino+
Een voorbeeld van een fout concept is de Nespresso Aeroccino+.

Met de Aeroccino van Nespresso kun je melk opschuimen en opwarmen, voor bijvoorbeeld een cappuccino of caffe latte. De Aeroccino werd in 2006 geïntroduceerd en is nu opgevolgd door de Aeroccino+. Hiermee kun je ook koud melkschuim bereiden. Toch lijkt dit apparaat nog bij weinig mensen bekend. De Aeroccino+ is ontwikkeld voor bijvoorbeeld eigenaren van de Essenza machine of Le Cube Nespresso machine. Dit zijn machines die geen ingebouwde melkoplossing hebben. De prijs van de Aeroccino+ is rond de 65 euro.

De doelgroep waar Nespresso zich op richt zijn alleen de Nespresso-klanten en de leden van de Nespresso Club. Nespresso richt zich niet dus niet op consumenten die geen Nespresso hebben. Naar mijn mening een gemiste kans. Het apparaat kan namelijk ook worden gebruikt door mensen die hun cappuccino op een andere manier zetten.

Voor de lancering is geen uitgebreide strategie bepaald en er zijn geen middelen ingezet.
Nespresso gaf onlangs de volgende uitspraak over de tegenvallende verkoopcijfers van Nespresso Aeroccino+: “Verkoopcijfers kunnen we niet geven, maar het product heeft veel in de media gestaan en is op deze manier en via mond-tot-mond reclame een hit geweest.”

Uit onderzoek van MarketingOnline blijkt dat 55% van de 445 respondenten de Aeroccino+ een flop vinden. Naar mijn mening valt hier ook uit op te maken dat dit een fout concept is. Daarnaast vraag ik mij af of er uberhaupt wel echt behoefte is naar zo´n apparaat. Mensen kiezen toch sneller voor een apparaat waar alles al in zit. En met de welbekende Senseo vallen vele apparaten nu in het niks. Naar mijn idee dus een fout concept!











http://www.marketing-online.nl/topofflop/case06.2008.html



Een concept uit het verleden

Strijkijzer

Een goed concept uit het verleden is de strijkijzer. Een strijkijzer, ook wel strijkbout genoemd, is een huishoudelijk gereedschap dat wordt gebruikt om textiel door middel van warmte en eventueel stoom glad te strijken na het drogen. Het strijken heeft niet alleen een functie voor het mooi maken van textiel, maar het bevordert ook de hygiëne, doordat bacteriën door de hitte gedood worden.

Het woord ijzer refereert aan de eerste strijkbouten die van ijzer gemaakt waren. Deze werden op een kachel heet gemaakt en moesten hun warmte zo lang mogelijk vasthouden. Daarom werd veel ijzer gebruikt, wat ze zwaar maakte. Later werd het elektrische strijkijzer uitgevonden, waarin een gloeidraad de warmte in de zool opwekt. Het grote voordeel hiervan is het lichtere gewicht en de door middel van een thermostaat instelbare temperatuur.

Het strijken van bepaalde stoffen kan worden vergemakkelijkt door wat water toe te voegen. Daarom is het stroomstrijkijzer uitgevonden. Dit strijkijzer wordt met water gevuld. Dit water kan tijdens het strijken als stoom via de gaatjes in de strijkzool op de kleding worden gespoten. Er zijn ook stroomstrijkijzers die stoom produceren met behulp van een klein waterreservoir. De opgewekte stoom zorgt ervoor dat de kleding makkelijk kreukelvrij wordt.

Het strijkijzer is een goed concept uit het verleden aangezien dit het “kreukelvrij maken van kleren” erg goed bevorderde. Het was een grote stap in de technologisering. Mensen hadden in die tijd behoefte aan zulke middelen. Een zeer goed concept uit het verleden dus!






http://nl.wikipedia.org/wiki/Strijkijzer
www.kijkshop.producten.nu








Een belangrijke conceptontwikkelaar

Jan Rijkenberg

Een belangrijke conceptontwikkelaar is Jan Rijkenberg. Jan Rijkenberg is al meer dan 25 jaar actief in de communicatiebranche. Hij is medeoprichter van BSUR Concepting. Sinds 1995 is Jan Rijkenberg visionair op het gebied van brand management. In 1997 verscheen zijn succesvolle boek Concepting. Dit boek gebruiken wij ook tijdens onze lessen en is voor mij dan ook niet onbekend. Rijkenberg publiceert daarnaast ook regelmatig in vakbladen en heeft zijn beste columns gebundeld in een boek genaamd Corporate Matters.

Rijkenbergs boek Concepting kent inmiddels een negende druk. Vijf jaar is het boek in het Engels vertaald en vier keer herdrukt. Rijkenberg zelf: “Het leek wel alsof het boek tien jaar te vroeg kwam, ik werd gezien als vernieuwer. In het boek brak ik bestaande modellen af.”

In het boek voorspelde hij bijvoorbeeld dat de klassieke marketingmachine steeds meer zou gaan kraken omdat veel trucjes niet meer toepasbaar zijn. Concepting gaat om het op de markt brengen van merken die een gedachtegoed vertegenwoordigen; visies, houdingen, overtuigingen, motivaties, interessevelden en wereldbeelden die voor de consument een betekenis hebben. Nike is niet een ding voor je, Nike betekent iets voor je. Ikea is geen meubelwinkel, Ikea´s visie op hedendaags winkelen en wonen betekent iets voor je.

Momenteel werkt de BSUR baas aan een vervolg op Concepting, welke zal verschijnen eind 2008. In dit vervolg moet reflectie en verdieping plaatsvinden. Hij wil laten zien hoe het fenomeen zich de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld, zo ook met de concept brands.

Op dit moment ziet Rijkenberg drie belangrijke bewegingen. Allereerst wordt design steeds belangrijker naast communicatie. Onderzoek uit onder andere Amerika laat zien dat een goed brand design beter bij de consument blijft hangen dan alle communicatie bij elkaar.
Een tweede ontwikkeling die volgens Rijkenberg volgt is de terugkomst van de PR. Het is meer dan een experience alleen, het gaat om de aandacht die je ermee genereert in de media. Je ziet dat los van een themacampagne steeds meer aandacht komt voor PR gekoppeld aan brand activation. Als derde ontwikkeling ziet Rijkenberg de website. “De website wordt de kern van iedere onderneming. Hij vervangt de oude brochures, waarop missie en verantwoording een logische plaats hebben.

Jan Rijkenberg verwacht dat bestaande ondernemingen in de komende decennia in toenemende mate tot concepting zullen overgaan.

http://www.reclameweek.nl/hoe-is-het-met/geen-knollen-voor-citroenen-(8192).html

zondag 21 september 2008

Individuele opdracht Serena Joha

Goed concept

Gezonde drankjes

Men heeft het de laatste tijd steeds drukker.

Steeds vaker maakt men er een gewoonte van om het ontbijt over te slaan terwijl dit toch de belangrijkste maaltijd van de dag is. Veel bedrijven hebben hierop ingespeeld door verschillende drankjes te produceren. Mensen kopen tegenwoordig veel drankjes die goed zijn voor hun gezondheid en lekker makkelijk is. De drankjes bevatten allerlei goede voedingsstoffen.



Er zijn veel verschillenden soorten op de markt. Zo zijn er drankjes die goed zijn voor de stoelgang, drankjes die een bepaald percentage van de dagelijkse lichamelijke behoefte van een bepaalde stof/vitamine. Mensen hebben het druk in het dagelijks leven, maar met zo’n drankje krijgen ze toch voldoende voedingstoffen binnen. Het is tegenwoordig ook in om erg gezond te leven, dus daar spelen de fabrikanten van deze drankjes erg goed op in.
Vanuit dit concept zijn vele producten voortgekomen, zoals Drinkontbijt, Milk & Fruit, Knorr Vie, Yakult, Becel Pro actief e.d.




Bronnen:





Nintendo Wii
De Wii is de spelcomputer van Nintendo die eerder bekend stond onder de codenaam Nintendo Revolution. De Wii is de opvolger van de Nintendo GameCube.
Het meest opvallende en bekendste element aan de nieuwe spelcomputer van Nintendo is volgens velen de controller (de hardware die men in de hand heeft om spellen te besturen), de zogenaamde “Wii-mote”. Op 16 september 2005 werd de controller van de Wii in Japan onthuld, die lijkt op een afstandsbediening, maar toch heel andere functies heeft.
De afstandsbediening is dé USP (Unique selling proposition) van het apparaat. De afstandsbediening is namelijk bewegings- en positiegevoelig. Hierdoor is het mogelijk games te spelen door bewegingen te maken. Dit is een revolutionair en nooit vertoont concept, en dat is dan ook 1 van de redenen van het grote succes van de spelcomputer.




Het apparaat werd op 8 december 2006 in Europa gelanceerd, maar het creëren van een grote vraag was al lang daarvoor ingezet. In het jaar ervoor liet Nintendo op grote ‘game-beurzen’ al enkele mogelijkheden van het nieuwe apparaat aan het grote publiek zien. Mede hierdoor werd een enorme hype gecreëerd. Iedereen keek ernaar uit zelf te kunnen tennissen of bowlen met de speciale afstandsbediening van nintendo.
Met de lancering van de Wii sprak nintendo een zeer groot publiek aan. Niet alleen kinderen waren benieuwd naar de console, ook ouders leek het leuk om virtueel een balletje te slaan tegen bijvoorbeeld hun kinderen. Zelfs mensen met veel overgewicht zagen in de Wii een ideaal middel om door de beweging af te kunnen vallen, en tegelijkertijd plezier te kunnen maken. Nintendo heeft zijn nieuwe product dus ook perfect gepositioneerd, en mede daarom werden bij de lancering van de wii vele records gebroken. Inmiddels zijn er ongeveer 12 miljoen exemplaren verkocht.







Fout concept


De OV-chipkaart
De OV-chipkaart is een vervoerbewijs en betaalmiddel in het openbaar vervoer in Nederland dat op 1 januari 2009 overal ingevoerd moet zijn.De OV-chipkaart is een gezamenlijk initiatief van vijf grote openbaarvervoerbedrijven: Connexxion, GVB, HTM, NS en RET. Deze bedrijven hebben samen de joint venture 'Trans Link Systems' (TLS) opgericht om gezamenlijk de introductie van de OV-chipkaart vorm te geven. TLS treedt tevens op als clearinghouse (vergelijkbaar met de rol van Interpay in de bancaire wereld).Reizigers die de OV-chipkaart in de Rotterdamse metro gebruiken krijgen t/m eind april 2007 30% korting op het gereisde bedrag.Op 16 december 2005 werd in Rotterdam de eerste OV Chipkaart in gebruik genomen.Dit plan lijkt te falen. Het is de bedoeling dat de kaart landelijk ingevoerd gaat worden. Alle bus,trein en tram kaartjes zullen worden vervangen en volgens de 5 organisatie en de overheid (V&W) is het van belang dat de kaart binnen een korte tijdsbestek invoeren(2007-2009). Dit leidt echter tot problemen. Men houdt niet van veranderingen en zeker niet als deze veranderingen op korte termijn zullen plaatsvinden.Doordat de kaart zo snel moet worden ingevoerd, wordt de informatie op een oppervlakkige manier naar de bevolking vertaald.











Doordat er niet diep wordt ingegaan op de komst van de OV-chipkaart, is er onduidelijkheid ontstaan. Onduidelijkheid voor de bevolking, maar ook onduidelijkheid voor de medewerkers van de 5 organisaties.De negatieve publiciteit die in kranten, op tv en uit persoonlijke ervaringen naar voren zijn gekomen, zorgt ervoor dat mensen zich terughoudend opstellen.De makers van de OV-chipkaart hebben geen rekening gehouden met de reiziger.Voor degene die niet vaak gebruik maken van het openbaarvervoer, maakt de OV-chipkaart het niet aantrekkelijker om meer te gaan reizen met het OV. Je zou een hele kaart moeten aanschaffen, om misschien maar 1 keer met het OV te reizen. Men ziet dat niet zo zitten en schaffen daarom helemaal geen kaart aan of besluiten met de auto te gaan.Doordat het er onduidelijkheid en het gevoel van angstigheid aanwezig zijn, staan mensen niet in de rij om de OV-chipkaart aan te schaffen. Het plan om de pas zo snel mogelijk in te voren en men aan de pas te laten wennen, zal niet soepel verlopen. De makers van de ov-chipkaart hebben niet bij stilgestaan dat nu pas de mensen bekend zijn met de ov-chipkaart.

Bronnen:





Belangrijk concept uit het verleden

De computer en internet

Eén van de belangrijkste concepten ooit is de computer met daarbij ook internet. Zonder dit concept waren we op dit moment bijna nergens meer. Iedereen heeft tegenwoordig een computer, zo niet dan zijn er talloze mogelijkheden om die te kunnen gebruiken. Steeds vaker zijn er internetcafés te vinden. Ook op school zijn er vaak computers beschikbaar. Wat ook noodzakelijk is, alles moet tegenwoordig met de computer gedaan worden.




Met de computer is alles makkelijker en sneller geworden. Alles kan via de computer gedaan worden; je kunt er dingen opzoeken, e-mails versturen, en zelfs boodschappen doen. Het is zelfs mogelijk om met familie die aan de andere kant van de wereld woont, te chatten en te laten zien hoe je leeft via de webcam.



Tegenwoordig kun je zelfs televisie en radio kijken via de computer, ook is het mogelijk talloze films en muziek te downloaden via het internet terwijl je bijvoorbeeld je huiswerk maakt. Naar mijn idee is de computer en zeker het internet een belangrijke uitvinding. Het is nu een must voor bijna iedereen.
In 1977 werd de eerste personal computer uitgevonden. In deze computer zat alles inbegrepen bij de aanschaf. Deze microcomputer werd door Steve Jobs en Stephen Wozniak gelanceerd en kreeg de naam APPLE II. Dit was het begin van misschien wel de belangrijkste uitvinding ooit. Nu kunnen we haast niet meer zonder.



Conceptontwikkelaar



Reinout Oerlemans

Na zes jaar Goede Tijden Slechte Tijden stopte Reinout Oerlemans met acteren en legde zich toe op presenteren. Hij presenteerde de volgende programma's: Heartbreak Hotel, Gekkenhuis, Wedden Dat, Idols en de talkshow Pulse. In 2001 richtte hij zijn eigen productiebedrijf op: Eyeworks. Dit deed hij samen met ervaren Endemol managers Robert van den Bogaard en Ronal van Wechem.

Na vier jaar is Eyeworks Nederland’s een- na- grootste TV producties bedrijf en produceert het programma’s en formats voor verschillende genres, van drama tot sport tot reality-tv. Het meest bekende format/concept van Eyeworks is waarschijnlijk wel de IQ test shows, die verassend hoge kijkcijfers scoort – ook in het buitenland. Verder is Eyeworks verantwoordelijk voor de reality-soap “De Bauers”, waarvoor zij in 2004 de Gouden Televizier ring hebben gekregen. Daarnaast is ook de succesvolle latenight- show Jensen geassocieerd met Eyeworks. Als bedenker van TV-formats kan Reinout Oerlemans gezien worden als een goede conceptontwikkelaar.








We leven in een tijd waar creatieve ideeën al gauw gekopieerd en uitgemolken worden (denk aan alle Big Brother spin-offs) maar Reinout en zijn team bij Eyeworks weten met hun formats toch ook veel origineels te laten zien, zowel in binnen- als buitenland. In recentelijk nieuws op de Eyeworks website staat bovendien vermeld dat het Nederlandse bedrijf een zeer lucratieve overeenkomst heeft gesloten met een Amerikaans bedrijf, waardoor voor Eyeworks de immense Amerikaanse “tv-markt” opengaat.



dinsdag 16 september 2008

Individuele opdracht Jeroen de Ridder

Conceptverslag

Herbarium
De Herbarium is een nieuw productconcept van Philips. Hiermee mikken ze op de mensen met een ‘hippe’ levensstijl. Een Herbarium is een kleine serre voor gebruik in het huis, die het beste klimaat garandeert voor het telen van kruiden.
Philips heeft de Herbarium ontwikkeld omdat het wetenschappelijk bewezen is dat verschillende soorten kruiden de gezondheid van de mens bevorderd. Maar omdat het kweken en onderhouden van de kruiden veel tijd in beslag neemt hebben de meeste mensen hier geen tijd voor. Philips gedachte hierachter is, dat het telen van kruiden even makkelijk moet zijn als het zetten van een kop koffie.
De kleine serre werkt op zonne-energie en creëert een microklimaat dat zelfvoorziend is. Je schaft ‘pads’ aan, vergelijkbaar met de koffie-pads, en plaatst die in de voorziene ruimtes in de serre. Via een display wordt weergegeven wat het kruid is en wanneer het de ideale tijd is om de kruiden te oogsten.

Filmpje:
http://www.bright.nl/upload/05/12/051201-herbs.mov

Single maar niet alleen
Er zijn in Nederland zo’n 2,5 miljoen singles. Dit is een enorme groep mensen waar in de reisbranche maar weinig rekening mee wordt gehouden. FOX Vakanties heeft een voor Nederland geheel nieuw concept op de markt gebracht: Single maar niet alleen, reislustige
singles die samen met andere singles op een ongedwongen en gezellige manier avontuurlijke en cultureelgetinte reizen willen maken.
Je ziet nu veel, en niet alleen in de reisbranche, veel producten op de markt komen die gericht zijn op het single zijn. Kijk alleen al naar de supermarkt en je ziet meer kleinere verpakkingen, langere houdbaarheids data etc. Terugkijkend op FOX reizen, zijn zij op dit moment één van de weinige en de grootste leverancier van Single reizen en gooien zichzelf in een gat in de markt. De doelgroep die zij willen bereiken zijn singles die graag op een ongedwongen en op een gezellige manier samen willen reizen en hun reisbelevenissen willen delen met andere singles in georganiseerd verband.


Belangrijk concept uit het verleden

De telefoon
Een telefoon is een toestel waardoor men kan spreken met iemand die eveneens met een telefoonnetwerk verbonden is. Het telefoonsysteem maakt het mogelijk dat twee mensen een gesprek voeren, terwijl zij zich buiten gehoorbereik van elkaar bevinden. Telefoons zijn niet meer weg te denken uit de samenleving.
De eerste telefoons hadden niet geen hoorn. Ze hadden een microfoon op het toestel en een los oorstuk als hoorn. Een microfoon was om in te praten en met het oorstuk kon je de persoon aan de andere kant van de lijn horen. Dan was er ook nog een haak voor het oorstuk. Later werden de microfoon en het losse oorstuk samen een hoorn.Het ontwerp van telefoons is veel veranderd. Vroeger had je hele grote telefoons. Nu heb je telefoons met draad en telefoons zonder draad: draadloze telefoons die gekoppeld zijn aan een vaste telefoonaansluiting, en mobiele telefoons. Draadloze telefoons voor gebruik via een vaste lijn werken via een basisstation en maken gebruik van de DECT-standaard. Verder lijken veel functies van telefoons meer op functies van mobiele telefoons, zoals SMS-functies en trilfuncties.De uitvinding van de telefoon is een van de belangrijkste uitvindingen van de vorige eeuw. Het heeft er voor gezorgd dat mensen sneller en gemakkelijker met elkaar kunnen communiceren. Het is één van de bouwstenen van de globalisatie, want je kunt van hieruit overal ter wereld met iedereen die in het bezit is van een telefoon communiceren.
Bron:
http://www.wikipedia.nl/
Conceptontwikkelaar

Bram Donkers is een generalist met een aanstekelijke daadkracht. Hij heeft ruim 20 jaar ervaring als conceptontwikkelaar en copywriter en communicatiestrateeg. Sterk in het uitzetten van nieuwe lijnen. Breed interessegebied, journalistieke achtergrond, vaardig copywriter met uiteenlopend repertoire aan schrijfstijlen.
Op 19-jarige leeftijd begonnen als hoofdredacteur van een huis-aan-huisblad. En nooit meer opgehouden met schrijven. Diepgaande ervaring als hoofd-/eindredacteur. Denkt in redactionele formules. Door gerenommeerde reclamebureaus ingehuurd voor gezichtsbepalende campagnes. Uitgebreid ervaring opgedaan in strategische consultancy, conceptontwikkeling en accountbehandeling, in het algemeen voor grotere (internationale) klanten in alle sectoren. Cross media denker, innovator, verandermanager. Inzetbaar bij crisismanagement en voor interimklussen. Gewaardeerd als inspirator, organisator, team-builder. Pur sang troubleshooter, met een focus op de zwaardere klussen en complexe communicatieproblematiek. Bram Donkers is gedreven in (multimediale) presentatie. Verzorgt specifieke trainingen (woordvoering, presentatie) en leidt sessies (sparring, brainstorm, klankbord). Ervaren gespreksleider en (dag)voorzitter.

En dan nog wat beeldbepalende details uit het kleurrijke leven van Bram Donkers:

• vader van 2 kinderen (1998 en 2001)
• presenteerde jarenlang de Utrechtse radio-ontbijtshow “Het wordt licht met Donkers”
• reisschrijver in de zijlijn, bijvoorbeeld “Holland, USA – Een avontuurlijke reis langs 28
Hollands”, geschreven samen met levenspartner Anne Wesseling (De Geus, 1997)
• mislukte carrières als popmuzikant, componist, muziekjournalist en concertorganisator
• ooit leider van het AVRO jeugdorkest
• diepgaande interesse als amateur-kok en wijnschrijver
• jaarlijks minimaal 1 x te vinden in New York
• jaarlijks minimaal 1 x te vinden in de Dordogne (eigen nevenvestiging)
• zwakste punt: het kleine gesprek

Individuele opdracht Kevin Dijksman

2 concepten/mictrotrends

Nordic Walking

Dé trend voor de buitensporter is op dit moment Nordic Walking. Dit 'lopen met stokken' heeft naast veel Europese landen inmiddels ook de Verenigde Staten bereikt. Nordic Walking is een intensieve manier om je lichaam te trainen tijdens het lopen. Met de juiste techniek en goede stokken zullen je conditie en je uithoudingsvermogen met sprongen vooruit gaan. Nordic Walking heeft op zowel gezonde mensen als op mensen met chronische lichamelijke of psychische klachten, positieve effecten.Nordic Walking als sport vindt zijn oorsprong in Finland. Hier wordt sinds het begin van de twintigste eeuw gedurende de zomer het 'lopen met stokken' als trainingsvorm voor het langlaufen gebruikt. Als we verder de geschiedenis induiken, zien we in de oudheid de herders en pelgrims al met één of twee stokken lopen op moeilijk begaanbaar terrein. Zij gebruikten de stokken toen weliswaar niet voor de conditie, maar eerder voor de stabiliteit.Het succes van Nordic Walking is wellicht te danken aan het feit dat de sport voor iedereen geschikt is. Het is een veilige en plezierige sport, waarbij jong én oud op een gemakkelijke en leuke manier kan genieten van een gezonde en actieve levensstijl. Doordat je tijdens het lopen minder snel in de gaten hebt dat je intensief aan het sporten bent (zowel mentaal als fysiek), werkt Nordic Walking voor veel mensen verslavend. Mede daardoor ontstaan er groepen Nordic Walkers die er regelmatig samen op uit trekken.








Online pokeren


“Poker is geen hype maar een trend”Volgens "Okki", de oprichter van de website pokers.nl is poker geen hype maar eerder een trend "In Amerika wordt er al jaren volop gepokerd en dat is, mede dankzij bijvoorbeeld de film Casino Royale." Dat het pokerspel zo populair is komt volgens hem omdat het niet echt een kansspel is, "Poker is geen puur gokspel, met een strategie kun je namelijk ook een heel eind komen." De beheerder van pokers.nl weet dat ook de "media machine" zijn steentje bijgedragen heeft aan al het pokergeweld, "De World Poker Tour was in Amerika al heel erg populair, onder andere de website partypoker.com werd daar constant gepromoot. Dan is de stap naar online poker snel gemaakt en wat aandacht van Veronica maakte het af." In een kroeg waar een groepje jongeren aan het pokeren is, zijn de spelers het met Okki eens. Rick Hindriks, één van de deelnemers noemt zichzelf een meeloper, "Eerst vond ik dat poker maar niks, maar het leek wel of heel Nederland er ineens aan deed behalve ik. Ik besloot het een keer te gaan doen en vond het een geweldig spel, helemaal vanwege de strategie want," zegt hij "ik heb niet zo vaak geluk met dit soort dingen."



Voorbeeld van een fout concept


Een fout concept is het idee dat mensen katoenen zakkan moeten gaan gebruiken voor de boodschappen in plaats van plastic zakken. Dit is ontstaan uit het idee om bewuster met het milieu om te gaan. Het concept had geen duidelijk promotieplan en sloeg daarom absoluut niet aan bij het grote publiek. Als men katoenen zakjes wil gaan verkopen in plaats van de plastic zakjes, moeten mensen eerst overtuigd worden dat dit daadwerkelijk beter is voor het milieu en daarbij waarom zij daaraan mee zouden moeten doen. Het idee van de katoenen boodschappen tassen is geen trend geworden terwijl het uit goede bedoelingen is geprobeerd. Een duidelijk voorbeeld van een fout concept.


Voorbeeld van een belangrijk concept


Een belangrijk concept wat een grote trend is geweest is de eerste lancering van een mode tijdschrift. Dit idee is ontstaan toen de mode in de wereld een ander wending nam. Mode bestond eerst slechts omdat men zich moest kleden. Nu is voor sommigen mode een levenswijze geworden; ze zijn er dag en nacht mee bezig. Een mode magazine was voor velen een uitkomst om hun interesse te delen. De hele wereld begon hierdoor mode anders te zien omdat het beter aan de mensen tentoon te stellen was. Het concept van de eerste mode tijdschriften was heel doelgericht. Het laten zien van mode van grote ontwerpers. Tegenwoordig bestaan magazines als deze uit mode op een veel breder vlak. Zonder de tijdschriften zouden grote bekende namen in de mode wereld nu niet kunnen bestaan.



Conceptontwikkelaar

Een bekende Nederlandse concept ontwikkelaar is Joop van de Ende. Hij is bekend van vele televisie programma’s en musicals. Hij is vooral concept ontwikkelaar van succesvolle televisieprogramma’s zoals; de playbackshow, de sounsmixshow, de surpriseshow en goede tijden slechte tijden. Van de Ende richtte samen met John de Mol, het productie bedrijf Endemol op. Het bedrijf was verantwoordelijk voor het ontstaan en succes van het concept Big Brother. Het programma was in meerde landen een groot succes. Joop van de Ende is weliswaar alleen een concept ontwikkelaar, op het gebied van televisie, maar toch een succesvolle conceptontwikkelaar.

Individuele opdracht Thomas

2 concepten/mictrotrends

Plastuit voor vrouwen
De plastuit is een stukje karton voor vrouwen in de vorm van een frietzak. Ze kunnen daarmee buiten staande plassen zoals mannen.
Op die manier hoeven ze niet gehurkt met de broek op de enkels het risico te lopen dat ze kou vatten of hun kleding onder plassen.
Dit product werd gelanceerd door middel van een reclame waarin een vrouw staat te plassen en een hele sloot vol plaste om te laten zien hoe handig het was. Volgens velen kon dit niet en overschreed de producent een grens.

http://p-mate.com/ned/intro.html
Mitsubishi Carisma
Mitsubishi Carisma, posters voor de ramen.Een aantal jaren geleden kwam Mitsubishi met hun nieuwe model genaamd Carisma. Om de aandacht van de Nederlanders te trekken werd op elk huisadres een poster van de nieuwe auto bezorgt. Als je die poster voor het raam hing maakte je kans om een Carisma te winnen. Deze actie zorgde er voor dat binnen een aantal dagen heel Nederland werkelijk vol hing met posters en iedereen over de actie sprak en hoopte te winnen.






Fout concept

De kindermobiele telefoon
Een
concept dat nooit is doorgebroken is het gebruik van mobiele telefoons voor kinderen. De zogenaamde kindermobiele telefoons. Deze mobiele telefoons zijn simpel in gebruik en hebben maar een beperkt aantal bel opties. In de telefoon passen maar 5 voorgeprogrammeerde nummers. Dat zijn ook de enige nummers die kunnen worden gebeld met het mobieltje. Een voorbeeld van een kindermobiel is de Foony. De Foony is nooit doorgebroken, en is zelfs uit de markt gehaald omdat er kankerverwekkende straling uit zou komen. Niet alleen de Foony is nooit geïntegreerd, het hele concept van het kindermobieltje is nooit aangeslagen.

Concept uit het verleden

Het voordeel van dit nieuwe concept is dat meer mensen sneller van A naar B vervoerd kunnen worden.
Tevens hebben de passagiers meer comfort om mee te vliegen. Men kon met het nieuwe comfort op grotere hoogtes vliegen d.m.v. de nieuwe straalmotoren. Op grotere hoogte werd gevlogen om eventueel slecht weer te vermijden. Het uitgewerkte concept kwam uiteindelijk in werking met de Boeing 707. Deze Boeing kon een afstand van 9500 km vliegen met 189 passagiers aanboord. De eerste reeks is neergezet en ze konden op naar een succesvolle tijd. En die kwam er inderdaad. Diverse Boeings hebben onze revue al gepasseerd. We wachten inmiddels op de Boeing 787 die eind 2007 begin 2008 moet worden gepresenteerd. We spreken dan over het vervoeren van inmiddels 350 mensen. Andere verschillen tussen de 1ste Boeings en de Boeiend 787 die er aan komt zijn bijvoorbeeld de lengte, reikwijdte van de vleugels en de zuinigheid waarmee ze vliegen. Je kunt hier dus spreken van een succes concept uit het verleden.

Conceptontwikkelaar

Bij het zoeken naar een conceptontwikkelaar kwam ik al snel Harry Roetert tegen. Deze bekende conceptontwikkelaar doet zijn werk met een creatieve kijk. Naar conceptontwikkelaar is hij ook kunstenaar. Door zijn creativiteit is hij in staat telkens nieuwe concepten te vinden en deze te ontwikkelen. Zijn werk bestaat voornamelijk uit het opstellen van internetstrategiën, keuzes maken uit types websites, het opzetten van webstructuren, projecten begeleiden bij een bouwproces en het opzetten van organisatie structuren. Roetert is een veel gevraagd conceptontwikkelaar omdat hij de concepten niet alleen ontwikkeld, hij begeleid ook de loop van de concepten gedurende een langere periode. Mocht de ontwikkeling van een concept niet goed lopen, zorgt Harry Roetert voor een nieuwe, soepelere ontwikkeling die beter bij het concept past. Door zijn kennis treed hij vaak op als coach om mensen te begeleiden tijdens de lancering van het concept.

Vragen groepsopdracht, week 3

1 A Wat is de definitie voor concepting van Jan Rijkenberg?

Concepting gaat om het op de markt brengen van merken die een gedachtegoed vertegenwoordigen: Visies, houdingen, overtuigingen, motivaties, taal- golflengtes, interessevelden, wereldbeelden en ‘werelden’ die voor consumenten oproept of hen inspireert.

B Wat is de definitie voor concept van Goos Geursen?

Een aanduiding voor een ruw plan, een opzet ergens van, een schets. Daarnaast is ‘concept’ een voorstelling, opvatting, gedachte.

Goos Geursen, 1947.




C In welk opzicht komen hun definities overeen en in welk opzicht verschillen zij van elkaar.


Beide zijn van mening dat bij concept sprake is van bepaalde opvattingen.Rijkenberg bekijkt zijn visie vanuit de consumentenkant. Terwijl Geursen een concept definieert als een aanduiding voor een ruw plan.


2A Verklaar de begrippen zoals in vraag 1 met voorbeelden uit de film en televisiebranche.

Jan Rijkenberg: Het op de markt brengen van merken die een gedachtegoed vertegenwoordigen:Visies, houdingen, overtuigingen, motivaties, taal- golflengtes, interessevelden, wereldbeelden en werelden, die voor de consumenten een betekenis hebben.


Film: Into the Wild
Deze film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van outdoor- journalist Jon Krakauer uit 1996.Die dit boek schreef op basis van dagboekfragmenten van McCandless en de getuigenissen van mensen die hem kenden. Het is een waar gebeurd verhaal. De 22-jarige, pas afgestudeerde Christopher McCandless laat zijn familie en veelbelovende toekomst achter zich, op zoek naar avontuur. Zonder materiele bezittingen, weg van de valkuilen van de moderne wereld, probeert hij zijn weg te vinden in de wildernis van Alaska. Bijzondere ontmoetingen en de verraderlijke kracht en pracht van de natuur vormen zijn bestaan. Maar kan hij overleven?

Het past bij de definitie van Jan Rijkenberg omdat deze man zijn familie wil overtuigen, dat hij dit kan. Verder heeft hij de motivatie om dit door te zetten. Tijdens de film zie je veel wereldbeelden, die voor de consument een betekenis kunnen hebben. Ieder mens probeert zijn weg te vinden in het leven. Een ieder komt wel eens in een valkuil terecht, maar vind altijd wel zijn weg terug.


B Aan welke eisen moet een goed tv/ filmconcept voldoen?

Een goed tv/filmconcept moet voldoen aan een aantal eisen. Het concept moet haalbaar zijn en compleet nieuw. Het moet aansluiten bij de beoogde doelgroep en een achterliggende gedachte hebben. Het concept moet bestaan uit een synopsis, een concept, een vorm, een motivatie en het publiek. Je moet dus goed van te voren bepalen wat voor doelgroep je wil en hoe je je film of televisieprogramma opbouwt.

C In hoeverre verschilt dit van bovengenoemde theorieën?

Een concept is vaak een aanduiding voor een ruw plan, een opzet ergens van, een schets. Er moet een voorstelling komen, de opvatting van de doelgroep is erg belangrijk en de achterliggende gedachte. Het verschil is dat je niet alleen een goede gedachte of opvatting over een concept moet hebben, maar ook een duidelijke verhaallijn en een doelgroep. Verder is het belangrijk dat er precies wordt aangegeven wat voor vorm je concept gaat krijgen.


3Bekijk een advertentie of commercial en ontleed deze aan de hand van de drie niveaus van Geursen.

Televisieprogramma: Boer zoekt vrouw

Klik














Toen het idee van dit programma werd bedacht, was het nog een ruw plan, een opzet ergens van, een schets. Niemand kon weten, dat dit programma zo’n succes zou gaan worden

4 Geef een voorbeeld van positioneren en van concepting en verklaar de verschillen (zie schema blz. 52)

Concepting is iets geheel anders dan positionering.
Bij concepting is er een heilig geloof in communicatie als de drager van de continuïteit van het merk. Vanaf het begin wordt gewerkt aan het communiceren van het gedachtegoed, de wereld van het merk. De propositie, het concept is immers impliciet gepositioneerd. Er hoeft later geen fictieve waarde aan te worden toegevoegd. Conceptmerken zoeken vervolgens zelf, vanuit de betekenis van het merk, producten en/of diensten uit.

Een voorbeeld van positioneren is een goede marktpositie van een bedrijf. Het bedrijf moet zich onderscheiden van de concurrent. Door diensten of producten kunnen ze zich onderscheiden van andere bedrijven.
Een voorbeeld van concepting is blackboard. Dit is een site waar iedere student zijn eigen documenten kan opzoeken van de vakken die hij of zij hebben. Achter dit concept zat duidelijk een idee van handigheid. Zo kan iedere student zelfstandig opzoeken wat ze moeten doen op school en lesmateriaal vinden.
De verschillen tussen positioneren en concepting is dat een concept al is gepositioneerd. Dus eigenlijk is positioneren een onderdeel van concepting. Bij concepting wordt gewerkt aan het communiceren van het gedachtegoed


5 Beargumenteer de volgende stelling: concepting is meer dan een concept

Bij concepting wordt er van een proces gesproken. Het is de weg naar het uiteindelijke concept toe. Daardoor is concepting veel meer. Je hebt geen concept zonder dat je van te voren een goed winstgevend plan hebt gemaakt. Concepting is een proces waarin gebrainstormd wordt en er zo verschillende ideeën ontstaan die leiden tot een concept..

6 Geef in eigen woorden weer wat het begrip concept in enge zin en in ruime zin betekent.

Concept in enge zin is een product of dienst. Concept in ruime zin is, vooraf worden er ideeën op papier gezet, er zijn verschillende mensen bij betrokken en uiteindelijk komt er dit concept uit. Het begrip concept is een plan een soort opzet van een idee. Maar het is ook een voorstelling, een gedachte en een opvatting.

7 Hoe ontstaan originele ideeën en is dit alleen voor uitvinders en kunstenaars weggelegd? Verklaar je antwoord.

Ideeën worden alleen maar geboren in de hoofden van mensen. Voorwaarde is wel dat je de ‘ongezochte vondst’ moet willen toelaten, moet willen laten ontstaan in een ongestructureerd creatief denkproces dat zijn voedingsbodem vind in een brede externe georienteerdheid.Originele ideeën komen voort uit iets ‘voelen’ en minder uit analytische vaststellen.


Verslag

Als groep zijn we met zijn allen achter de pc gaan zitten om eerst het boek in te kijken om de stof samen te bestuderen en te bespreken. Ieder groepslid heeft zijn eigen inbreng en eigen interpretatie. De vragen hebben we als groep gemaakt. Per vraag hebben we in het boek opgezocht of we een antwoord konden vinden wat voldeed aan onze eisen. Wanneer dit niet het geval was, zijn we op het internet gaan zoeken tot we tot een eenduidig antwoord konden komen om zo een volledig antwoord te kunnen geven op de vraag. Over enkele vragen hebben we druk gediscussieerd. Zo bijvoorbeeld de vraag over de filmindustrie. Iedereen kwam met een ander voorbeeld, maar uiteindelijk hebben we het voorbeeld van de film Into the Wild genomen omdat deze het meest voldeed aan de eisen.

Door: Kevin Dijksman, Serena Joha, Jeroen de Ridder, Lois van der Vlugt en Thomas Vermeire.

Groepsgedeelte conceptverslag

Wat is een concept?
Als definitie van concept geeft de Dikke Van Dale aan 1 ontwerp, voorlopige formulering van een wet, een brief enz. => kladje, praatstuk 2 wijsgerig begrip 3 ter aanduiding dat het door het tweede lid genoemde voorlopig geformuleerd is.Dit geeft dus aan dat een concept nog geen definitieve inhoud bevat. Er mogen veranderingen in aangebracht worden. Een concept van een bepaald product of dienst geef een soort richtlijn aan, een ontwerp, een idee van de bedenker. In het boek Imagineering word heb begrip concept beschreven als een “subjectieve tussenstap tussen droom en daad”. Van belang is om een goed inhoud aan het concept te geven, zorgen voor een goed communiceerbaar concept en bovendien iets wat voor zich zelf spreekt.

Wie bedenken concepten?
Concepten kunnen eigenlijk door iedereen bedacht worden, maar meestal gebeurt dit door conceptontwikkelaars. Zij hebben de sociale contacten en middelen die nodig zijn om een concept te ontwikkelen en te verkopen. Het kan zijn dat de opdracht van een extern bedrijf komt waardoor de conceptontwikkelaar dus al enige richtlijnen krijgt met betrekking tot de doelgroep of andere zaken die van belang zijn voor de onderneming.Ook kan het natuurlijk voorkomen dat de conceptontwikkelaar zelf, zonder opdracht, concepten ontwikkeld en probeert op de markt te verkopen. Er zijn dan geen beperkingen en richtlijnen waar het product aan moet voldoen, wat zorgt voor veel vrijheid voor de ontwerper.

Wanneer is een concept geslaagd?
Er zijn sterke en zwakke concepten. Een sterk concept is betekenisvol, onderscheidend en heeft vooral uithoudingsvermogen. Een concept moet ook gemakkelijk communiceerbaar zijn door de verschillende media om te zorgen voor bewust wording van de consument. Meestal wordt er op een bepaald gevoel ingespeeld, door de benadrukking van bepaalde dingen gaan mensen er over nadenken en wordt het concept dus betekenisvol voor de consument.Zwakke concepten missen daarentegen het uithoudingsvermogen en de communiceerbaarheid. Deze concepten zullen minder goed lopen doordat mensen ze minder interessant vinden, of omdat ze het niet snappen.

Hoe bescherm je een concept?
Een concept kun je beschermen door er een eigendomsrecht aan te verbinden. Een eigendomsrecht is het volledigste, hoogste recht van gebruik en beschikking. Er zijn twee manieren om een eigendomsrecht aan je concept te verbinden. Deze zullen hieronder worden uitgelegd.


Merkenrecht.
Als eerste word het merkrecht behandeld. De uitleg zoals hij in de dikke van Dale staat is: 1 samenstel van rechtsregels die betrekking hebben op de rechtsbescherming van merken. 2 monopolie op het voeren van een merk.
Bij het merkrecht gaan we altijd uit van een merk dat geregistreerd moet worden. Dit kan bij bijvoorbeeld het bureau Benelux merken. Dat registreren kost 350 euro per inschrijving. Het merkbureau kijkt daarbij of het merk niet misleidend is, maar of het wel onderscheidend is, het moet dus wel iets unieks zijn en niet iets algemeens zijn. Vervolgens wordt het merk gedeponeerd, waarbij eventueel een onderzoek kan worden aangevraagd of het merk niet al bestaat. Regel is echter wel dat het merk binnen vijf jaar gebruikt moet worden, omdat het recht ven gebruik van het merk anders vervalt. Er kan worden gekozen tussen een internationale merkregistratie (wereldwijd) en een Europese merkbescherming. De wereldwijde bescherming kan wel veel meer kosten dan een Europese, bovendien kan de wereldwijde registratie in de eerste vijf jaar nog gevaar lopen, omdat het merk na vijf jaar niet landelijk verloopt, maar wereldwijd.Het merk wordt ingeschreven in een bepaalde categorie, bijvoorbeeld parfums, shampoo of auto’s. Indien er een winkelier of bedrijf is die het merk al gebruikt, langer dan dat de aanvrager dat doet, dan krijgt de winkelier voorrang. Hiermee is het zo dat de bedrijven en winkeliers beschermd worden als ze hun bedrijfsnaam niet als merk hebben vastgelegd. Indien de bedrijven zeer veel van elkaar verschillen en niet in dezelfde categorie zitten, dan kan het mogelijk zijn dat beide bedrijven het merkrecht krijgen toegewezen.


Auteursrecht.
Nu behandelen we het auteursrecht. De uitleg die hierbij in de dikke van Dale staat is: 1 het recht van de maker op het publiceren van zijn werk => copyright, kopijrecht, rechten. 2 royalty’s voor een auteur. 3 samenstel van regels dat de geestelijke eigendom regelt.
Bij een auteursrecht moet altijd iets geuit worden, dit kan vastgelegd worden door er een stempel op te laten zetten met de datum erop vermeld. Dit kan voor een klein geldbedrag (3 euro) al gedaan worden bij het belastingkantoor. Hiermee is het dus zo dat je dan zeker van bent dat je een recht hebt en dat de datum daarvan vast staat. Het recht dat je daarmee verkrijgt is het recht om wijzigingen in je werk aan te brengen, maar ook om het werk te exploiteren en het openbaar te maken. Dit recht vervalt pas 70 jaar nadat de maker (degene die het auteursrecht in handen heeft) overlijdt.


Waarom kopen mensen nieuwe concepten?
Mensen kopen nieuwe concepten als er wat aan te verdienen valt. Als ze bij voorbaat al het idee hebben dat het concept flopt willen ze er verder niet eens over na denken. Het is dus zaak om de koper van het concept te kunnen overtuigen over de winstgevendheid en opbrengst van het concept. Daarnaast zullen ze kijken of het concept voor het bedrijf uitvoerbaar is. Dat betekent dat ze zullen kijken of ze daar de juiste contacten voor hebben of voor kunnen krijgen. Bovendien zal de koper kijken of het concept wel past bij de doelstelling van het bedrijf.

Hoe sluiten concepten aan op huidige trends?
Een concept sluit aan op huidige trends, omdat het een bepaalde behoefte vervuld van consumenten die ze nog nergens anders hebben kunnen vinden. Het moet een oplossing zijn voor een reeds bestaand probleem of behoefte. Ditzelfde geldt voor een trend. Dit vloeit voort uit een gevoel van onbehagen, waarbij men naar iets zoekt om dit gevoel om te buigen. Het concept is een aanvulling op de trend. Het vervult die behoefte die nog niet vervult kon worden en waar nog geen oplossing voor is gevonden.

Welke conceptontwikkelaars ken je?
Mark Kooij
Harry Roetert
Wim Honders
Bill Gates
Joop van der Ende
Bram Donkers
Reinout Oerlemans
Jan Rijkenberg