dinsdag 16 september 2008

Groepsgedeelte conceptverslag

Wat is een concept?
Als definitie van concept geeft de Dikke Van Dale aan 1 ontwerp, voorlopige formulering van een wet, een brief enz. => kladje, praatstuk 2 wijsgerig begrip 3 ter aanduiding dat het door het tweede lid genoemde voorlopig geformuleerd is.Dit geeft dus aan dat een concept nog geen definitieve inhoud bevat. Er mogen veranderingen in aangebracht worden. Een concept van een bepaald product of dienst geef een soort richtlijn aan, een ontwerp, een idee van de bedenker. In het boek Imagineering word heb begrip concept beschreven als een “subjectieve tussenstap tussen droom en daad”. Van belang is om een goed inhoud aan het concept te geven, zorgen voor een goed communiceerbaar concept en bovendien iets wat voor zich zelf spreekt.

Wie bedenken concepten?
Concepten kunnen eigenlijk door iedereen bedacht worden, maar meestal gebeurt dit door conceptontwikkelaars. Zij hebben de sociale contacten en middelen die nodig zijn om een concept te ontwikkelen en te verkopen. Het kan zijn dat de opdracht van een extern bedrijf komt waardoor de conceptontwikkelaar dus al enige richtlijnen krijgt met betrekking tot de doelgroep of andere zaken die van belang zijn voor de onderneming.Ook kan het natuurlijk voorkomen dat de conceptontwikkelaar zelf, zonder opdracht, concepten ontwikkeld en probeert op de markt te verkopen. Er zijn dan geen beperkingen en richtlijnen waar het product aan moet voldoen, wat zorgt voor veel vrijheid voor de ontwerper.

Wanneer is een concept geslaagd?
Er zijn sterke en zwakke concepten. Een sterk concept is betekenisvol, onderscheidend en heeft vooral uithoudingsvermogen. Een concept moet ook gemakkelijk communiceerbaar zijn door de verschillende media om te zorgen voor bewust wording van de consument. Meestal wordt er op een bepaald gevoel ingespeeld, door de benadrukking van bepaalde dingen gaan mensen er over nadenken en wordt het concept dus betekenisvol voor de consument.Zwakke concepten missen daarentegen het uithoudingsvermogen en de communiceerbaarheid. Deze concepten zullen minder goed lopen doordat mensen ze minder interessant vinden, of omdat ze het niet snappen.

Hoe bescherm je een concept?
Een concept kun je beschermen door er een eigendomsrecht aan te verbinden. Een eigendomsrecht is het volledigste, hoogste recht van gebruik en beschikking. Er zijn twee manieren om een eigendomsrecht aan je concept te verbinden. Deze zullen hieronder worden uitgelegd.


Merkenrecht.
Als eerste word het merkrecht behandeld. De uitleg zoals hij in de dikke van Dale staat is: 1 samenstel van rechtsregels die betrekking hebben op de rechtsbescherming van merken. 2 monopolie op het voeren van een merk.
Bij het merkrecht gaan we altijd uit van een merk dat geregistreerd moet worden. Dit kan bij bijvoorbeeld het bureau Benelux merken. Dat registreren kost 350 euro per inschrijving. Het merkbureau kijkt daarbij of het merk niet misleidend is, maar of het wel onderscheidend is, het moet dus wel iets unieks zijn en niet iets algemeens zijn. Vervolgens wordt het merk gedeponeerd, waarbij eventueel een onderzoek kan worden aangevraagd of het merk niet al bestaat. Regel is echter wel dat het merk binnen vijf jaar gebruikt moet worden, omdat het recht ven gebruik van het merk anders vervalt. Er kan worden gekozen tussen een internationale merkregistratie (wereldwijd) en een Europese merkbescherming. De wereldwijde bescherming kan wel veel meer kosten dan een Europese, bovendien kan de wereldwijde registratie in de eerste vijf jaar nog gevaar lopen, omdat het merk na vijf jaar niet landelijk verloopt, maar wereldwijd.Het merk wordt ingeschreven in een bepaalde categorie, bijvoorbeeld parfums, shampoo of auto’s. Indien er een winkelier of bedrijf is die het merk al gebruikt, langer dan dat de aanvrager dat doet, dan krijgt de winkelier voorrang. Hiermee is het zo dat de bedrijven en winkeliers beschermd worden als ze hun bedrijfsnaam niet als merk hebben vastgelegd. Indien de bedrijven zeer veel van elkaar verschillen en niet in dezelfde categorie zitten, dan kan het mogelijk zijn dat beide bedrijven het merkrecht krijgen toegewezen.


Auteursrecht.
Nu behandelen we het auteursrecht. De uitleg die hierbij in de dikke van Dale staat is: 1 het recht van de maker op het publiceren van zijn werk => copyright, kopijrecht, rechten. 2 royalty’s voor een auteur. 3 samenstel van regels dat de geestelijke eigendom regelt.
Bij een auteursrecht moet altijd iets geuit worden, dit kan vastgelegd worden door er een stempel op te laten zetten met de datum erop vermeld. Dit kan voor een klein geldbedrag (3 euro) al gedaan worden bij het belastingkantoor. Hiermee is het dus zo dat je dan zeker van bent dat je een recht hebt en dat de datum daarvan vast staat. Het recht dat je daarmee verkrijgt is het recht om wijzigingen in je werk aan te brengen, maar ook om het werk te exploiteren en het openbaar te maken. Dit recht vervalt pas 70 jaar nadat de maker (degene die het auteursrecht in handen heeft) overlijdt.


Waarom kopen mensen nieuwe concepten?
Mensen kopen nieuwe concepten als er wat aan te verdienen valt. Als ze bij voorbaat al het idee hebben dat het concept flopt willen ze er verder niet eens over na denken. Het is dus zaak om de koper van het concept te kunnen overtuigen over de winstgevendheid en opbrengst van het concept. Daarnaast zullen ze kijken of het concept voor het bedrijf uitvoerbaar is. Dat betekent dat ze zullen kijken of ze daar de juiste contacten voor hebben of voor kunnen krijgen. Bovendien zal de koper kijken of het concept wel past bij de doelstelling van het bedrijf.

Hoe sluiten concepten aan op huidige trends?
Een concept sluit aan op huidige trends, omdat het een bepaalde behoefte vervuld van consumenten die ze nog nergens anders hebben kunnen vinden. Het moet een oplossing zijn voor een reeds bestaand probleem of behoefte. Ditzelfde geldt voor een trend. Dit vloeit voort uit een gevoel van onbehagen, waarbij men naar iets zoekt om dit gevoel om te buigen. Het concept is een aanvulling op de trend. Het vervult die behoefte die nog niet vervult kon worden en waar nog geen oplossing voor is gevonden.

Welke conceptontwikkelaars ken je?
Mark Kooij
Harry Roetert
Wim Honders
Bill Gates
Joop van der Ende
Bram Donkers
Reinout Oerlemans
Jan Rijkenberg

Geen opmerkingen: