· Loungebanken voor in de tuin
Thuis, waar men zich vaak veilig voelt, wil men het gezellig maken. Tegenwoordig niet alleen meer binnen, maar ook buiten in de tuin. Een goed concept van dit moment zijn de loungebanken voor in de tuin. De gezelligheid en de geborgenheid wordt doorgetrokken tot in de tuin. “Living outside” is hier een toepasselijke kreet bij. Zachte kussens, grote banken, openhaarden, barbecues, behang, foto´s van dierbaren, kaarsen.. Alles wordt uit de kast gehaald om het buiten zo gezellig mogelijk te maken. Dit concept is zo goed aangeslagen dat niet alleen de tuinen van de Nederlandse gezinnen in rap tempo werden omgetoverd tot gezellige “huiskamers”, maar ook de Nederlandse terrassen werden in no-time omgetoverd tot loungeplekken. Alles draait hierbij om warmte en gezelligheid.
Ik vind dit concept een goed concept omdat bij vele huishoudens nu loungebanken in de tuin zijn te vinden. De behoefte aan gemak, comfort en gezelligheid wordt goed vervuld en doorgetrokken naar buiten. Er wordt gekeken naar de extra dimensie die wordt meegegeven. Er wordt tevens ingespeeld op de trend natuur en gezondheid. Mensen willen van de natuur, rust en ruimte genieten. En dat wordt door middel van dit concept er goed ingevuld. Zeer geslaagd dus!

http://www.tenso.nl/bank308.jpg
www.trendslator.nl
· FSC keurmerk
De laatste tijd is het aantal keurmerken flink toegenomen. Een keurmerk wil zeggen dat het product of de dienst voldoet aan een aantal voorschriften van de organisatie die het keurmerk verstrekt. Het staat voor een bepaalde kwaliteit, samenstelling of productiemethode, soms met extra aandacht voor het milieu en/of het welzijn van de dieren. De bedoeling is dat de consument het keurmerk in één oogopslag herkent en weet waarvoor het staat. Een goed voorbeeld van een geslaagd keurmerk is het FSC keurmerk.
FSC staat voor “de Forest, Stewardship Council” (Raad voor Goed Bosbeheer). Het FSC is een internationale organisatie, opgericht in 1993, die verantwoord bosbeheer stimuleert. FSC stelt wereldwijd standaarden voor bosbeheer op, met daaraan gekoppeld een keurmerk. Als boseigenaren zich aan de FSC standaarden houden kan hun bos worden gecertificeerd met het FSC keurmerk. Onafhankelijke controleurs zien toe op de naleving van de regels.
Dat het FSC keurmerk succesvol is, is te zien aan de volgende feiten:
- FSC wordt als enig keurmerksysteem gesteund door alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties in de wereld, vakbonden en het bedrijfsleven.
- Wereldwijd is ruim 109 miljoen hectare bos in 81 landen FSC-gecertificieerd.
- Van de Nederlandse bossen is op dit moment 150.000 hectare FSC-gecertificeerd. Dat is 42% van het totaal van 360.000 hectare bos in Nederland.
- Het marktaandeel van FSC-gecertificeerd hout in Nederland is gegroeid van 3% in 1999 tot 17% in 2007. De prognose is dat deze groei de komende jaren doorzet. Het doel voor 2008 is 25%.
- De spontane naamsbekendheid van FSC onder de Nederlandse bevolking is 21%. De geholpen bekendheid 69%. Daarmee is FSC het meest bekende houtkeurmerk van Nederland.
- In Nederland zetten 196 bedrijven en organisaties zich als deelnemer van FSC Nederland actief in voor het stimuleren van het gebruik van FSC-hout en papier.
Uit deze feiten blijkt dus wel dat het FSC keurmerk een geslaagd concept is, zowel in Nederland als in het buitenland. Alles draait om de behoefte aan natuur. Mensen willen bewuster bezig zijn met de natuur en het welzijn. Daarbij is dit FSC-keurmerk een goede stap. Een goed concept dus!


http://www.fscnl.org/nl/doc.phtml?p=FSC%20in%20cijfers
http://www.wwf.be/duurzaamhout/images/content/affiche.jpg
www.trendslator.nl
Een fout concept
Nespresso Aeroccino+
Een voorbeeld van een fout concept is de Nespresso Aeroccino+.
Met de Aeroccino van Nespresso kun je melk opschuimen en opwarmen, voor bijvoorbeeld een cappuccino of caffe latte. De Aeroccino werd in 2006 geïntroduceerd en is nu opgevolgd door de Aeroccino+. Hiermee kun je ook koud melkschuim bereiden. Toch lijkt dit apparaat nog bij weinig mensen bekend. De Aeroccino+ is ontwikkeld voor bijvoorbeeld eigenaren van de Essenza machine of Le Cube Nespresso machine. Dit zijn machines die geen ingebouwde melkoplossing hebben. De prijs van de Aeroccino+ is rond de 65 euro.
De doelgroep waar Nespresso zich op richt zijn alleen de Nespresso-klanten en de leden van de Nespresso Club. Nespresso richt zich niet dus niet op consumenten die geen Nespresso hebben. Naar mijn mening een gemiste kans. Het apparaat kan namelijk ook worden gebruikt door mensen die hun cappuccino op een andere manier zetten.
Voor de lancering is geen uitgebreide strategie bepaald en er zijn geen middelen ingezet.
Nespresso gaf onlangs de volgende uitspraak over de tegenvallende verkoopcijfers van Nespresso Aeroccino+: “Verkoopcijfers kunnen we niet geven, maar het product heeft veel in de media gestaan en is op deze manier en via mond-tot-mond reclame een hit geweest.”
Uit onderzoek van MarketingOnline blijkt dat 55% van de 445 respondenten de Aeroccino+ een flop vinden. Naar mijn mening valt hier ook uit op te maken dat dit een fout concept is. Daarnaast vraag ik mij af of er uberhaupt wel echt behoefte is naar zo´n apparaat. Mensen kiezen toch sneller voor een apparaat waar alles al in zit. En met de welbekende Senseo vallen vele apparaten nu in het niks. Naar mijn idee dus een fout concept!

http://www.marketing-online.nl/topofflop/case06.2008.html
Een concept uit het verleden
Strijkijzer
Een goed concept uit het verleden is de strijkijzer. Een strijkijzer, ook wel strijkbout genoemd, is een huishoudelijk gereedschap dat wordt gebruikt om textiel door middel van warmte en eventueel stoom glad te strijken na het drogen. Het strijken heeft niet alleen een functie voor het mooi maken van textiel, maar het bevordert ook de hygiëne, doordat bacteriën door de hitte gedood worden.
Het woord ijzer refereert aan de eerste strijkbouten die van ijzer gemaakt waren. Deze werden op een kachel heet gemaakt en moesten hun warmte zo lang mogelijk vasthouden. Daarom werd veel ijzer gebruikt, wat ze zwaar maakte. Later werd het elektrische strijkijzer uitgevonden, waarin een gloeidraad de warmte in de zool opwekt. Het grote voordeel hiervan is het lichtere gewicht en de door middel van een thermostaat instelbare temperatuur.
Het strijken van bepaalde stoffen kan worden vergemakkelijkt door wat water toe te voegen. Daarom is het stroomstrijkijzer uitgevonden. Dit strijkijzer wordt met water gevuld. Dit water kan tijdens het strijken als stoom via de gaatjes in de strijkzool op de kleding worden gespoten. Er zijn ook stroomstrijkijzers die stoom produceren met behulp van een klein waterreservoir. De opgewekte stoom zorgt ervoor dat de kleding makkelijk kreukelvrij wordt.
Het strijkijzer is een goed concept uit het verleden aangezien dit het “kreukelvrij maken van kleren” erg goed bevorderde. Het was een grote stap in de technologisering. Mensen hadden in die tijd behoefte aan zulke middelen. Een zeer goed concept uit het verleden dus!

http://nl.wikipedia.org/wiki/Strijkijzer
www.kijkshop.producten.nu
Een belangrijke conceptontwikkelaar
Jan Rijkenberg
Een belangrijke conceptontwikkelaar is Jan Rijkenberg. Jan Rijkenberg is al meer dan 25 jaar actief in de communicatiebranche. Hij is medeoprichter van BSUR Concepting. Sinds 1995 is Jan Rijkenberg visionair op het gebied van brand management. In 1997 verscheen zijn succesvolle boek Concepting. Dit boek gebruiken wij ook tijdens onze lessen en is voor mij dan ook niet onbekend. Rijkenberg publiceert daarnaast ook regelmatig in vakbladen en heeft zijn beste columns gebundeld in een boek genaamd Corporate Matters.
Rijkenbergs boek Concepting kent inmiddels een negende druk. Vijf jaar is het boek in het Engels vertaald en vier keer herdrukt. Rijkenberg zelf: “Het leek wel alsof het boek tien jaar te vroeg kwam, ik werd gezien als vernieuwer. In het boek brak ik bestaande modellen af.”
In het boek voorspelde hij bijvoorbeeld dat de klassieke marketingmachine steeds meer zou gaan kraken omdat veel trucjes niet meer toepasbaar zijn. Concepting gaat om het op de markt brengen van merken die een gedachtegoed vertegenwoordigen; visies, houdingen, overtuigingen, motivaties, interessevelden en wereldbeelden die voor de consument een betekenis hebben. Nike is niet een ding voor je, Nike betekent iets voor je. Ikea is geen meubelwinkel, Ikea´s visie op hedendaags winkelen en wonen betekent iets voor je.
Momenteel werkt de BSUR baas aan een vervolg op Concepting, welke zal verschijnen eind 2008. In dit vervolg moet reflectie en verdieping plaatsvinden. Hij wil laten zien hoe het fenomeen zich de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld, zo ook met de concept brands.
Op dit moment ziet Rijkenberg drie belangrijke bewegingen. Allereerst wordt design steeds belangrijker naast communicatie. Onderzoek uit onder andere Amerika laat zien dat een goed brand design beter bij de consument blijft hangen dan alle communicatie bij elkaar.
Een tweede ontwikkeling die volgens Rijkenberg volgt is de terugkomst van de PR. Het is meer dan een experience alleen, het gaat om de aandacht die je ermee genereert in de media. Je ziet dat los van een themacampagne steeds meer aandacht komt voor PR gekoppeld aan brand activation. Als derde ontwikkeling ziet Rijkenberg de website. “De website wordt de kern van iedere onderneming. Hij vervangt de oude brochures, waarop missie en verantwoording een logische plaats hebben.
Jan Rijkenberg verwacht dat bestaande ondernemingen in de komende decennia in toenemende mate tot concepting zullen overgaan.
http://www.reclameweek.nl/hoe-is-het-met/geen-knollen-voor-citroenen-(8192).html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten